Richard Price, Glaskunst
"We leven in prachtige kooien, die door ons zijn gebouwd om de illusie
van vrijheid te geven, die we vrijwillig betreden."
Lees meer over Richard Price
RICHARD PRICE
"We leven in prachtige kooien die door ons zijn gebouwd om de illusie van vrijheid te geven, die we vrijwillig betreden"
Dit citaat vat perfect de filosofie van Richard Price en, zijn kunst samen. Als in Engeland geboren expat die zijn tijd verdeelt tussen wonen en werken in Amsterdam en Thailand, bevindt hij zich in een uitstekende positie om de kenmerken van deze illusie van vrijheid te onderscheiden en vervolgens in zijn werk weer te geven. Door zijn definitie is kunst het bewuste gebruik van vaardigheid en verbeelding om vormen te interpreteren die in de natuur worden waargenomen. Richard gebruikt deze verbinding tussen kunst als interpretatie en het leven als een illusie om werken te produceren die resoneren met mensen op een basaal oer-niveau.
Richard werd geboren in 1960 in Hampshire, Engeland en profiteerde van de hoge mate van vrijheid die zijn ouders hem gedurende zijn hele jeugd verleenden. Zijn fascinatie voor glas als kunstvorm begon op 18-jarige leeftijd toen hij per ongeluk een glasoven ontdekte op zijn lokale kunstacademie. Na zijn bachelor Art & Design in 1982 heeft Richard zijn vrijheid verdrongen door prompt naar Amsterdam te verhuizen om te studeren aan de prestigieuze Gerrit Rietveld Academie. Onder leiding van docenten Richard Meitner en Mieke Groot kon hij de veelheid aan mogelijkheden verkennen die glas als expressief medium.
Richard werkte de volgende tien jaar voor echte meester glasblazers in zowel Italië als Frankrijk, genietend van de mogelijkheid om te leren van de hoogste autoriteiten in het veld en zijn eigen technieken aan te scherpen, totdat hij een meester vakman werd in de technieken van gieten (pâte de verre) en blazen. Tot op de dag van vandaag profiteren zijn klanten en collega's van de toewijding die Richard tijdens zijn vormende jaren heeft gestoken. Sinds 1990 heeft Richard veel door Thailand gereisd en is hij vervolgens "verliefd" geworden op zijn mensen, cultuur en gebruiken. Zijn verering voor het land is zo groot dat hij er nu minstens drie maanden van het jaar doorbrengt en het omarmt als zijn spirituele thuis. Thailand staat hem ook toe om regelmatig 'uit zijn kooi te stappen'; het milieu staat zo ver af van het Amsterdamse stadsleven, zelfs de meest routinematige taken bieden een uitdaging. Door gedreven te worden naar zelf redzaamheid, breekt het individu los van de comfortabele malaise van het dagelijks bestaan. Inspiratie voor Richards kunst is terug te voeren op de natuurlijke vitaliteit die in dieren en mensen waarneembaar zijn. Veel van zijn werk wordt daarom gedomineerd door motieven zoals vissen, paarden en vogels, maar ook baby's en kinderen. Zijn kunst is vaak versierd met extravagante, kleurrijke ornamenten, die wijzen op de uitgebreide hoofdtooien en andere dergelijke kleding die veel voorkomt in de Thaise cultuur. Zijn boeddhistische neigingen vinden ook subtiele intrede in zijn creatieve visies. Richards vaste geloof in de "illusie van vrijheid" is zo dat zijn figuren, schijnbaar doordrenkt van het leven, vaak worden omsloten door glazen staven. Ze zijn allebei niet in staat om te ontsnappen en willen dat niet. Dit zijn gevoelens die we regelmatig ervaren in ons eigen leven. Mensen zijn tevreden om een leven van mooie waanideeën te leiden, het construeren van een realiteit die gemakkelijk is om mee om te gaan. De 'kooi' is een onbewuste uitvinding van de samenleving; we erkennen het niet, maar we zouden ons bedreigd voelen zonder. Ik geloof dat Richard Price's kunst ons allemaal aanspreekt.
Price werkt autonoom en voert vele opdrachten uit voor kunstenaars in binnen- en buitenland. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Japan.