Fredy E. Wubben, Glaskunst - Beelden
"Ben ik hier echt op aarde of droom ik dat ik er ben?, dacht ik met een schok als kind van 7 jaar op een
zinderend hete dag. Verwondering over ons bestaan is mijn drijfveer".
Lees meer over Fredy Wubben
BIOGRAFIE FREDY E. WUBBEN
Fredy E. Wubben (1940) heeft 4 jaar een opleiding genoten aan de Vrije Academie in Den Haag.
Van 1985 – 1989 gaf zij gastcolleges aan de Vrije Academie in Den Haag en Rotterdam.
In 1959 won Fredy de Talentprijs voor schilderkunst in Amsterdam en in 1977 de Geert Bouwmeester kunstprijs in Gouda. Het vrije werk van Fredy zijn glassculpturen, vaak in combinatie met andere materialen zoals brons, gietijzer en roestvrij staal.
Haar werken zijn sierlijk, luchtig en tekenachtig. Eenvoudige vormen die associaties oproepen met, 'het menselijk-zijn'. Kleuraccenten die de contouren en vormen versterken en het gevoelsleven benadrukken. Een zekere mate van erotiek wordt daarin vaak tot uiting gebracht. Fredy benadrukt met haar werk de betrekkelijkheid van het bestaan evenals het doorgaan en doorgeven van het leven.
Homo Bulla
Een mens is kwetsbaar als een zeepbel; Omhelzing, (zwanger) (kruipende vrouw) (body body) (vrijend paartje) (solidaridad) Fredy geeft haar serie Homo Bulla een heel bijzondere vorm. In het centrum van de uitgebalanceerde tere bellen bevinden zich kleine bronzen (of van glas) figuurtjes. Ze bewegen zich kruipend en tastend langs de bodem van het leven. Er zijn ook groepen mensen die elkaar vastpakken en er is een bel met een vrijend paar. Zo verbeeldt Fredy dat het je wenden tot elkaar – het samenscholen – een van de voor de hand liggende middelen is om de condition humaine het hoofd te bieden.
Fiësta
Juni 2020, Dans, champagne en bubbels
Bij een feestelijk moment, de onverwachte versoepelingen van de Corona-maatregelen, laat Fredy graag een nieuw object zien. Fredy heeft haar nieuwe serie ontwikkeld tijdens de lockdown in het vertrouwen dat er weer blijde tijden zullen aanbreken. Dans, champagne, bubbels en samen zijn hebben Fredy geïnspireerd tot het werk.
Werk in bezit van
Gemeenten Den Haag, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam, Rijswijk, Rotterdam, Amsterdam, Van Alkemade, Delft, Zoetermeer, Gouda, Zwolle en Schiedam. Warchild, Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
H.K.H. Koningin Maxima. Ayuntamiento Alfaz del Pi, Spanje. Museum of Glass and Crystal, Malaga. Spanje, Museo del Vidrio, Malaga, Spanje. Museo Nacional de Vidrio, La Granja, Segovia, Spanje. Gemeente museum Gouda, Josine de Bruyn Kops collectie.
Prinses van Dubai van de Verenigde Emiraten. Architectenbureau LUX (Henk Duizer). Landgoed Aas het Schol, Wilp Deventer. Particuliere collecties in Nederland, Spanje, Zwitserland, Ver. Staten, Oostenrijk, België en Finland. Park Drechtoevers – Papendrecht, Zwijndrecht.