Lia Koster


"In de beelden en objecten die ik maak wil ik altijd iets kwijt van wat  de vonk van leven wordt genoemd.   Beelden die blaken van  levenslust". Lia Koster
Biografie 

 
Tissue
 
Wandobject,unicum
Glas/staal
Formaat 52 x 28 cm
 
975,-
Afbeelding invoegen
 
Dark Matter
 
Wandobject, unicum
Glas/staal
Formaat 40 x 40 cm
 
VERKOCHT
 

 Synergie
 
Wandobject, unicum
Glas/staal
Formaat 50 x 38 cm
 
1050,-
Afbeelding invoegen
 

 
Uit het niets
 
Wandobject, unicum
Glas/staal
Formaat 40 x 38 cm

950,- 
Afbeelding invoegen
 
Neptunus Garden

Object, unicum
Glas/staal
Formaat H. 50 cm
 
975,-
Afbeelding invoegen
 
Pale Moonlight
 
Plafond licht object
Glas/staal
Afmeting 50 cm
 
1285,-
 Afbeelding invoegen


 Boek geschenk bij een kunstwerk van Lia Koster van Alosery Art en Design.
"Een Vonk van Leven" 
In de monografie Lia Koster: een vonk van een leven beschrijft kunsthistorica Birgitta van Blitterswijk het leven van beeldhouwer en glaskunstenaar Lia Koster. Met glasbellen omgevormd tot illusionaire kolonies cellen, staal gebogen als fragiele takken of glas schijnend als natte bladeren in de ochtendzon, voert Lia Koster ons langs een breed spectrum van haar fantasieën en fascinaties. Door de toepassing van diverse technieken en innovaties in haar grensverleggende objecten heeft Lia Koster een oeuvre gecreëerd waarin de kunstenares toont zichzelf continu voor uitdagingen te stellen. De monografie Een vonk van een leven gunt u een blik in haar achtergrond, belevingswereld en vorming, zowel technisch als inhoudelijk, maar ook in de inspiraties en motivatie die haar ertoe blijven aanzetten om haar gedachten vorm geven.

Afbeelding invoegen
LIA KOSTER, 1958 Delft
 
Aan de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht koos Lia de specialisaties ruimtelijke technieken en omgevingsvormen. Na een vervolgopleiding bij een glazenier voor glas in lood zag ze de schoonheid en mogelijkheden van het glas in. In het begin van haar loopbaan als kunstenaar maakte ze vooral gebruik van glas in lood binnen een plat vlak.
Zo maakte ze, naast tal van andere opdrachten, een glazen plafond van 140 m² voor in de eetzaal van het cruiseschip MS Amsterdam van de Holland Amerikalijn.  

Afbeelding invoegen 
De rijke vormentaal, die te vinden is in planten, bloemen en fruit ondergaan een metamorfose in haar geblazen glasobjecten. Heldere kleuren en geheel nieuwe vormen die niet zelden sensueel of erotisch te noemen zijn en waar vaak een humoristisch aspect niet ontbreekt. 
De natuur laat zich niet imiteren, maar is desondanks een onuitputtelijke inspiratiebron voor Lia Koster. 
Tijdens het blazen ontstaat een spel met krommingen, vlakke en bolle vormen. De uiteindelijke verschijningsvorm van de objecten wordt bepaald door de combinatie van vormen en kleur die nauwgezet op elkaar worden afgestemd, zodat ze elkaar wederzijds versterken. 

Glas in Staal;
 
Haar huidige ruimtelijk werk bestaat uit monumentale buitenbeelden van glas in staal, en bijzonder fraaie staande en wandobjecten voor binnenshuis.
 
Het begint met een schets voor een evenwichtig ontwerp, een ontwerp dat ook daadwerkelijk kan staan zonder om te vallen. Als basis last ze een metalen frame, waarin de stukken glas, die zijn samengesmolten en gevormd worden vastgezet.
Ook hier is de natuur haar bron van inspiratie en zijn er vormen van planten te herkennen.

Haar werken verwijzen enerzijds naar de herkomst van de objecten, de welhaast oneindige vormenrijkdom van de natuur, anderzijds maakt de toeschouwer zijn eigen keuze.