Jelena Popadic  

Hard en korrelig, vet, zacht of glad als een spiegel. Jelena Popadic wil deze kenmerken van glas volledig te benutten. Ze is gepassioneerd en meedogenloos bij het gebruik van de zandstraal waarmee ze de oppervlakken van haar objecten straalt of zachtjes streelt. Ze transformeert helder glas in ingetogen objecten die zeer verschillend in hun uiterlijke verschijning worden.

 

Jelena is geboren in 1964 in Joegoslavië en groeide deels op in Joegoslavië en deels in Australië. Momenteel is zij werkzaam als kunstenaar, ontwerper en docent in Nederland.Ze studeerde  Free Art and Design van1985 tot 1991 aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (HBO) en specialiseerde zich in het medium Glas voor Design van 1987-1991.

Jelena is een actief lid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, Vrienden van Modern Glas en De Nationale Vereniging voor Beeldende Kunstenaars. In 1991 won Jelena de First Design prijs (van 350 afgestudeerde studenten van kunst en design scholen in het Nederland).  Tevens in '91 Karel Aalbers Ontwerp prijs (Centraal Beheer Holding NV).  Ze richtte de vereniging 'Glassmovement.nl' - een vereniging van kunstenaars, die werken en wonen in Nederland en organiseerde een tentoonstelling in het Gemeentearchief te Amsterdam. Jelena is ook betrokken bij activiteiten op het gebied van cultuur en onderwijs. Tussen 1991 en 2013, had zij het ​​toezicht op en het realiseren voor diverse dans theater en opera producties via Companions en Showtex.

 

 

Jelena creëerde ook collectors items Oranje Vaasjes (1.000 ex) voor het zilveren jubileum van de regeerperiode van koningin Beatrix, werk in opdracht van Royal Leerdam en Glasmuseum Leerdam.


Haar werk staat voor innovatie, experimenteren, samen met andere kunstenaars."Mijn inspiratie komt van moeder natuur, en de oude leringen over geheime geometrie, esoterische, heldendichten van de schepping. Ik ben altijd gefascineerd door de doorschijnendheid, visuele effecten en optische illusies van glas. Het creëren voelt alsof ik  wordt aangesloten op een andere dimensie. Energie en geluiden verschijnen voor me en maken onbeschrijfelijke vormen, geluiden en liedjes. De vormen worden een glazen lichaam en geluiden en liedjes zijn gecodeerd in de dienst textuur. Ik heb het gevoel dat het glas als materiaal een groot geheugen heeft. Mijn stukken zijn containers met energie en ik ben gewoon een verlengsnoer, de kracht van creativiteit. "


 

 
 
 

Afbeelding invoegen 
Seasons Summer
 
 
 
 
 
Afbeelding invoegen
The Little Ones