FONS UYTDEHAAG


"Gesmolten glas: heet, gevaarlijk, dansend. Telkens weer de uitdaging aangaan, deze dans te fixeren tot de gewenste geblazen vorm". Fons Uytdehaag
Biografie
 
 

 Afbeelding invoegen
Galaxy Cassiopeia

Geblazen glas / koper
Unicum
Afmeting H 31 x Ø 40 cm
1200,-
Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen 
Two Forms
 
Geblazen en gegoten glas
Unicum
Afmeting L 32 x Ø 24 cm
800,-
Afbeelding invoegen 

 Afbeelding invoegen
Cnidarians
 
Geblazen glas/metaalgaas
Unicum
Afmeting Ø 34 x H.19 cm
750,-
Afbeelding invoegen 
Zonder titel
 
Geblazen glas, metaalgaas
Unicum
Afmeting Ø 28 x H. 27 cm
 
850,-
Afbeelding invoegen

 
Against the tide
 
Geblazen glas, kopergaas
Unicum
Afmeting  Ø 34 x H. 16 cm
 
VERKOCHT
Afbeelding invoegen

 
Ocean

Geblazen en gegoten glas/ metaalgaas. Unicum
Afmeting 24 x H. 26 cm
 
645,-
Afbeelding invoegen

 
 

Afbeelding invoegen
Cnidarians 7
 
Geblazen glas / metaalgaas
Unicum
Afmeting Ø 36 x H. 18 cm  
750,-
Afbeelding invoegen
 

 
Cnidarians 3
 
Geblazen glas / metaal
Unicum
Afmeting Ø 39 x 16 cm
750,-
Afbeelding invoegen


 

  
FONS UYTDEHAAG
Fons Uytdehaag (Roosendaal 1946) ziet glaskunst als een medium om ideeën en ervaringen te onderzoeken, grenzen te verleggen, en een dialoog met zich zelf en anderen aan te gaan.

Voor de creatie van zijn objecten vindt hij de inspiratie vooral in de vormenrijkdom van de natuur , in wetenschap en reizen. Fons is een autodidact. Hij is met glaskunst begonnen in 2012, na afronding van een loopbaan als viroloog. De keuze voor glas als medium voor expressie was een toevallige. Na een cursus glasfusie bij Sascha Hacska, een workshop kilncasting bij Effie Halkidis en workshops glasblazen bij meester glasblazer Gert Bullée in Amsterdam en Leerdam was hij gelijk verslaafd.

"Na een lange zoektocht naar wat mij nu werkelijk boeit in werken met glas, ben ik eindelijk thuis, terug bij af, de eerste objecten die ik maakte: de vogelnesten ‘Satao Elerai’ geblazen in frames van koperdraad. Ik ben vooral geboeid door het maak proces zelf, het dansen met glas, de interacties tussen heet glas, metalen en andere materialen te sturen. ”Vaak leidt dit tot grillige organische vormen en verassende chemische reacties vooral in Fons’ recentere werken waarin hij metaal gazen gebruikt.
Kenmerkend is het gebruik van metalen als koper, messing en metaalgaas tijdens het glasblaas proces waardoor fascinerende structuren en soms door chemische reactie onverwachte kleuren ontstaan. De metalen in zijn objecten zijn dan ook niet louter vormgevend element; zij zijn gelijkwaardige partners van het glas en even belangrijk voor het uiteindelijke esthetische resultaat.
Hij maakt geen illustratief werk maar probeert toch een verhaal te vertellen met zijn objecten. Zodra het werk de studio verlaat is het voor de toeschouwer, die er hopelijk de ziel in herkent, die hij geprobeerd heeft erin te leggen.