Lida Dijkstra

Naar de Collectie


 Afbeelding invoegen

Lida Dijkstra
 

Afbeelding invoegen
 

Lida maakt haar objecten in de glasfuse techniek.

Glasfusing  is een techniek die in de glaskunst waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien of te vermengen.

Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 593°C tot 816°C. Glas fusing is voornamelijk bedoeld voor toepassingen binnenshuis.

Er kan zowel in het platte vlak als driedimensionaal mee gewerkt worden. Bij een ruimtelijke toepassing, zoals een glasbeeld, dient een reliëfbodem in de oven gelegd te worden, waaroverheen de gekleurde glaslagen worden gelegd; deze zullen al smeltend de vorm van het reliëf overnemen.

 

 
 
Afbeelding invoegen
Flowers Amber Gold

De glasobjecten van Lida zijn bijzonder van vorm en hebben prachtige kleurschakeringen. De vrolijke kleuren van het heldere glas lenen zich uitstekend voor de objecten die zij maakt: glazen steden, bloemenvelden, abstracte objecten. Een enkele keer maakt ze ter afwisseling schalen en tableaus maar haar voorkeur gaat uit naar wandobjecten en staande objecten. Haar werken zijn duidelijk van haar hand te herkennen.